Otizm Spektrum Bozukluğu
Otizm Spektrum Bozukluğu doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan nörogelişimsel bir farklılıktır. Özellikle sosyal etkileşim için gerekli sözel ve sözel olmayan becerilerin gelişiminde gecikme ya da sapma ile karşımıza çıkmaktadır. Bu duruma genellikle tekrarlayıcı hareketler ve kısıtlı ilgi alanları eşlik etmektedir. Otizm Spektrum Bozukluğuna erkek çocuklarında kız çocuklarına oranla dört kat daha sık rastlanmaktadır. Otizm Spektrum Bozukluğuna neyin neden olduğu henüz net olarak ortaya konmamış olsa da, genetik etkinin varlığını ortaya koyan çok sayıda çalışma mevcuttur.
Değerlendirme
İlk Görüşme
İlk görüşme, yüz yüze ya da online olarak gerçekleştirilir. Görüşmenin kapsamı; ailelerin sorularını yanıtlamak, onlara nasıl yardımcı olabileceğimizi anlamak amacıyla sorular sormak ve çalışma modelimiz hakkında bilgi vermektir.
Değerlendirme
İlk görüşmenin ardından bir değerlendirme randevusu planlanır. Değerlendirme, bireyin var olan performansını, aşina olduğu kişi ve ortamlarda sergileyebilmesi ve buradaki performansının gözlenmesine fırsat sağladığı için ev ortamında gerçekleşmektedir. Değerlendirmenin esas amacı, bireyin güçlü yönlerini ve yeteneklerini aydınlatmak ve geliştirilmesine ihtiyaç duyulan alanları değerlendirmektir. Değerlendirme sırasında ailelerden edinilen bilgilerin ve yapılan gözlemlerin yanı sıra GOBDÖ 2 TV, AGTE, Küçük Adımlar, Portage, Denver II Gelişim Tarama Envanteri gibi gelişim testlerinden yararlanılır.
Rapor Hazırlama
Yapılan gözlemler, aileden alınan bilgiler ve değerlendirme sonucunda aileler ile bireyin güçlü yönlerini ve yetkinliklerini tanımlayan, zorluklarını ve gelişim alanlarını değerlendiren bir rapor paylaşılmaktadır. Ayrıca, bu alanları içeren, bireyin becerilerine yönelik önerilen bir bireyselleştirilmiş eğitim programı hakkında geniş bir bilgilendirme bulunmaktadır.
Program Hazırlama
Değerlendirme sürecinin tamamlanması değerlendirmenin tamamlandığı anlamına gelmemektedir. Danışmanlığın başlamasıyla birlikte, aileler çocuklarının güçlü, güçsüz oldukları, geliştiğini gözlemledikleri yönleriyle ilgili bilgi vererek danışmanlığın olumlu sürmesi için katkıda bulunurlar.
Yapılan değerlendirmeler ve gözlemler doğrultusunda bireyin yaşına, bireysel özelliklerine, ailenin ihtiyaçlarına, bulunduğu bağlama ve kültüre uygun olarak beklenen becerilerine özgü bireyselleştirilmiş bir program ve uygulanacak yöntemler belirlenir.
Bireyin istenilen davranışlarının artması ya da istenmeyen davranışların azaltılmasını sağlayacak motivasyonları keşfedilir ve bu keşif tüm danışmanlık süreci boyunca güncellenir.
Birey ve aile için belirlenen becerilerin edinilebilmesi için uygun bilimsel yöntemler belirlenir. Aileler haftada en az bir seans boyunca bireyin seansını izler ve ardından uygulama becerilerini geliştirmek amacıyla birebir çalışırken danışman tarafından geribildirim alırlar. Böylece çocuklarının öğrendikleri bilgi ve becerileri günlük yaşantılarında genellemelerine katkı sağlamış olurlar.
Bireysel danışmanlık, ailenin sürece dahil olmasıyla etkili ve kalıcı olacaktır. Meerkat Counselling yalnızca bilimsel nitelikli ve kaliteli eğitim sunmaz: aynı zamanda aile üyelerine de eğitime gündelik yaşamda nasıl devam edeceklerini öğretir.